Nybro, en kommun i Glasriket

Nybro den charmiga småstaden i Glasriket. Här strosar man mellan små personliga butiker och caféer. Tre dagar i veckan, tisdag, torsdag och lördag, livas dessutom staden upp lite extra av den mysiga torghandeln. Placeringen i natursköna Glasriket med dess glas och formgivartraditioner gör Nybro till ett attraktivt besöksmål.

Formgivartraditionen i Nybro kommun börjar redan 1916 när Simon Gate som första formgivare kom till Orrefors glasbruk sedan dess har bruket och bygden haft en stolt tradition med flera kända formgivare. Idag finns det förutom Orrefors flera spännande besöksmål med design och formgivaranknytning som t.ex. Målerås glasbruk och Designarenan, Nybro glasbruk samt Pukebergsområdet med bl.a. glasbruk, konstateljéer, Linnéuniversitets designprogram och inte minst Arkivet för Svensk Formgivning med över 100.000 skisser.

I Nybro kommun finns även en rad historiska sevärdheter som t.ex. Sveriges längsta hembygdsmuseum i de gamla kyrkstallarna vid Madesjö kyrka, hembygdsgården Qvarnaslät och den gamla Hammarsmedjan i Orrefors som nu ska renoveras till sin forna glans. Runt alla sevärdheter breder den vackra småländska naturen ut sig med härliga vandringsstråk och badvänliga sjöar.

Mer information om Nybro
Nybro Kommun: 0481-45000
Turistbyrån: 0481-45085
www.nybro.se