Mot ett mer klimatsmart resande i Glasriket

Klimatsmarta resor i besöksnäringen" är ett samarbetsprojekt mellan Astrid Lindgrens Värld, Glasriket, Region Kalmar län och Öland, med delfinansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet pågår under tre år 2020 - 2022.

Projektets mål är att testa, utvärdera och sprida lösningar för klimatsmart och attraktivt resande till, från och​ inom tre destinationer, Astrid Lindgrens Värld, Öland samt Glasriket.
Besöksnäringen tillhör regionens viktigaste tillväxtbranscher. Förutom ett fåtal stora företag består besöksnäringen främst av småföretagare. Den är m.a.o. mycket viktig för landsbygdsutveckling.
Glasriket omfattar fyra kommuner och har ca 1 miljon besökare årligen. Det finns goda allmänna kommunikationer till samtliga huvudorter. Det finns en stor mångfald av besöksmål inom bo, äta, göra och shoppa, utöver glasbruken och hyttorna som är de unika dragarna. Alla utgör en viktig del i paketeringen av destinationen, men besöksmålen ligger geografiskt utspridda främst på landsbygden och saknar anslutning till allmänna kommunikationer.
I projektet har Glasriket tagit fram två förslag på rundturer, Norra och Södra rutten. Utefter rutterna finns det sammanlagt 17 besöksmål som består av entreprenörer inom turism- och besöksnäringen. I samband med projektet pågår även affärsutvecklande samtal med rutternas entreprenörer, med syfte att utveckla deras medvetenhet kring klimatsmarta val. Uppmuntra och inspirera till att lägga in klimatet som en parameter vid kommande val och beslut. Både utifrån ett långsiktigt hållbarhetstänk men även utifrån det kommunikationsvärdet som finns genom att ha en hållbar profil.
Glasriket kommer under projektet första år lyfta det klimatsmarta i att semestra i sitt hemland istället för att ta flyget till exempelvis Medelhavet. Att färdas på hjul inom sitt närområde har en ett mycket mindre klimatavtryck än flygresor. Besökaren uppmuntras även till att själv jämföra olika resors klimatavtryck.
Glasriket lyfter även de befintliga möjligheterna till att tanka fossilfritt i området. Det har även skapats möjlighet att hyra miljöbilar inför sin resa på Glasrikets rutter.
De kommande två åren kommer det kopplas på en fossilfri buss som skall trafikera de framtagna rutterna där det även skapas möjligheter att ansluta till bussen med övrig regional trafik.
Läs mer om projektet på: www.regionkalmar.se/klimatsmartaresor

Svensken som semestrar i Sverige

Sverige har otroligt mycket att erbjuda, dessutom med stor variation vad gäller natur. Landskapet spänner mellan Skåne och Lappland och skiftningarna i naturen är slående. Från de skånska slätterna i söder, till vildmarken med sin fjällkedja i norr. Vi har skärgårdsmiljöer på båda sidorna landet. Maffiga granskogar och glesa tallskogar, svalkande sjöar, vackra myrar, ängar och karga stenlandskap. Vi har Öland och Gotland med varsin unik karaktär. Listan kan göras lång och möjligheten till nya upptäckter näst intill oändliga.
Och någonstans i mitten av den södra delen ligger Glasriket. Platsen som förenar natur, kultur och modern design på ett sätt du inte hittar någon annan stans. En plats som är långt bort från motorvägens enformighet och helt i avsaknad av större städer. Här finns det landsvägar och grusvägar, små byar och mindre samhällen. Med en industrihistoria (framför allt inom glasproduktion) som fascinerar. Kopplingen mellan historiskt hantverk och modern design är en outtömlig källa till både information och inspiration.
Om du som bor i Sverige väljer att göra en ”svemester”, istället för att flyga i väg utomlands, så har du inte bara börjat upptäcktsresan till allt det häftiga som finns i vårt land. Du har även valt en mer klimatsmart semester, eller weekend-trip. Men även en resa i hemlandet, med bensin eller diesel, ger en rejäl förbättring vad gäller just klimatavtrycket kopplad till de utsläpp som skiljer sig mellan att vara på tur på hjul eller flyga och fara i uppe i luften. Om du inte flyger till Medelhavet i luftballong eller zeppelinare så klart - men det är det ju väldigt få som kan göra idag.
Det finns många saker som talar för att uppmuntra svenskar att semestra i just Sverige. Fler än att det är ett klimatsmartare alternativ jämfört med en flygsemester. Fler än att det kryllar av spännande och väldigt rogivande utflyktsmål. Vi har även något som inget annat land har… vi har allemansrätten. I Sverige är det fritt fram att upptäcka all vår skiftande natur. Plocka bär och svamp, så mycket vi bara orkar bära, och äta upp. Det är en stor frihet, som så klart även kommer med ett ansvar. Att vara rädd om vår natur. Inte skräpa ned. Respektera naturens djurliv. Allt detta är något vi både skall vara stolta över och värna om. Och det leder oss tillbaka till det där klimatsmarta…
Gör klimatsmarta val för din semester och utflyktsmål! Välj Sverige! Samtidigt som du skapar många nya minnen, upptäcker nya smultronställen så har du skapat bättre förutsättningar för både klimat och natur.
Välkommen till Glasriket, ett av Sveriges smultronställen.
Vill du själv räkna och jämföra olika resor så kan du göra det här:
https://klimatsmartsemester.se/