Hyttsill en Glasriket tradition | Glasriket

Hyttsill en Glasriket tradition

Välkommen in i hyttan och njut av en historisk måltid kryddad med både sång och glasblåsning!
Glasarbetarna har gått hem för dagen och i hyttan är det bara de mullrande glasugnarna som hörs Långborden mitt på golvet har förvandlat hyttan till festsal Dofterna avslöjar menyn: salt sill, knaperstekt fläsk, småländska isterband och ugnsbakad potatis Lägg därtill en rejäl skål lingonsylt och maten är klar att serveras – Traditionen med hyttsill har anor från tiden då hyttan var byns samlingspunkt, berättar värdinnan – Glasarbetarna stannade kvar efter arbetsdagens slut och andra bybor och även luffare kom förbi för att värma sig framför glasugnen När hungern kom smygande började idéerna om att tillaga mat i kylröret, där glaset tidigare under dagen stått och svalnat, ta form Maten tillagas på samma sätt idag! På de kringvandrande vagabondernas tid berättade luffarna ofta fängslande historier och någon drog fram ett dragspel Precis som då ackompanjeras även dagens hyttsill med musik och sång Ett tips är att lämna gott om plats till efterrätten: ostkaka med grädde och jordgubbssylt När gästerna, mätta och förväntansfulla, tar plats runt glasugnen kan showen börja: glasblåsaren fångar upp glasmassan på pipan och värdinnan berättar hela tiden vad han gör Inför fascinerad publik växer glaset sakta fram till en vas innan det blir gästernas tur att själva prova En hyttsillsafton ser lite olika ut beroende på vilket glasbruk som står värd Gemensamt är att gästerna alltid bjuds på en historisk meny och en uppvisning i glasblåsning – allt inramat av hyttans mystiska stämning.

 

Välkommen in i hyttan och njut av en historisk måltid kryddad med både sång och glasblåsning!