Historien om Glasriket

Älghults Glasbruk

I Glasriket sträcker sig traditionen att tillverka munblåst glas flera hundra år tillbaka i tiden. Glasbruken ligger tätt och alla har de sin egen identitet. Slutet av 1800-talet var glasbrukens tid, hela 77 glasbruk etablerades i Sverige och fler än hälften av dem låg här i Småland.

 

Förutsättningarna var de allra bästa: de stora, småländska skogarna bidrog med ved till glasugnarna, bottensanden från sjöarna förvandlades till glas och vattenkraften från bäckar och åar behövdes för att driva sliperierna. Dessutom fanns det gott om arbetskraft – både yrkesskickliga arbetare som blivit utan jobb efter att järnbruk lagts ned, och jordbrukets dagsverkare som inte hade jobb året runt.
 
1916 gjorde konstnären Simon Gate entré på Orrefors och blev pionjär inom glasformgivningen. Många anser att det är just samarbetet mellan glasformgivarna och de skickliga glasblåsarna och hantverkarna som står bakom de småländska glasbrukens framgångar. Som besökare är du välkommen in i hyttan för att på riktigt nära håll se mästarna forma den sirapslika glasmassan till imponerande glaspjäser. Ett fascinerande skådespel! 

 

I dag görs här både bruksglas och konstglas i absolut världsklass. Alla glasbruk är olika, både vad gäller glaset och bruksmiljöerna: det är stora glasbruk och mindre studiohyttor, färgsprakande konstglas och stilrena servisglas – och allt däremellan. Under en rundtur hittar du alldeles säkert din speciella favorit.