Formgivare Skruf

Det är det stilrena, klara bruksglaset som har sin hemvist hos Skruf. Glaset är alltid vackert, alltid funktionellt. Som Ingegerd Råmans handdrivna Bellman - robusta men ändå skira. Lika enkel som genial är den finurliga karaffen Rainman signerad Matilda Ringnér.

Produktbild Skruf
Produktbild Skruf

Ingegerd Råman

Om glas:
”Enkelt glas, som färdigarbetats i hyttan utan tekniska genvägar, är bland det skönaste som finns. Förutsatt att hantverket är mästarens och att formen har de rätta linjerna.”

Om form och tradition:
”Dagens trender är omoderna i morgon. Jag söker alltid den form som inte har någon ålder och som kan kallas självklar, men ändå är så svår att gestalta.”

Om utmärkelser och lovord:
”Att bli uppskattad är viktigt för självkänslan och en bekräftelse på att allt är värt mödan: grunnandet vid ritbordet, de intensiva timmarna i glashyttan, beslutsdiskussionerna...”

Skruf och Ingegerd Råman syns när Sverige vill visa sig från sin bästa sida. T.ex. genom skålen som H.M. Konungens gåva till bemärkta gäster, genom glasservisen på landets ambassader i utlandet, eller genom Riksdagens jubileumsglas och servis.

Om Skruf:
”Ett litet, fristående glasbruk som satsar på genuint hantverk, när större bruk alltmer drivs mot automatik och förenklingar. Här träffar man ägarna i hyttan – mitt i produktionen. Ett härligt och Nära ställe att arbeta på för en formgivare.”

 

 

Produktbild Skruf

Sofia Bergman

När jag arbetar med glaset är användarvänligheten viktigast.
Tillsammans med glasblåsarna nere på Skruf vill jag göra glas vi kan använda oss av i vardagen. Smäckra vinglas och stadiga vattenglas, rejäla vaser till kvistarna och tulpanerna. Generösa karamellskålar till kolorna och pralinerna. Ljuslyktan Käril har plats för de stora värmeljusen och sprider ljus både inne och ute.

 

Karin Elvy

Bakom Karin Elvy står formgivaren Karin Eriksson, verksam i Stockholm.
Drivkraften bakom hennes formgivning är interaktionen mellan människan och produkten, det ordlösa språket som former har och vad som händer när man rör vid dem, ser på dem och använder dem. Med utgångspunkt i att alla människor är lika genom att vara helt olika, kapslar hon in sina egna drömmar och önskningar i sin formgivning. Önskningar som kan vara så enkla som att bli glad av att hålla i ett dricksglas. 
Karin är ny formgivare på Skrufs glasbruk men arbetar även som frilansande formgivare inom produkt- och inredningsdesign, både med egna projekt och beställningsuppdrag.

 

Matilda Ringnér

För Matilda Ringnér kom genombrottet 2008 med Rainman, vinkaraffen som lekte med det traditionella sättet att dekantera vin och fick stort genomslag såväl i Sverige som internationellt.

– Mitt arbete handlar om att ta fram produkter med en tydlig identitet, produkter som har historier att berätta. På så sätt kan sakerna som omger oss bli till något vi bryr oss om, tar hand om och vill behålla. Genom att kombinera starka koncept med ett distinkt formspråk är min ambition att skapa produkter som ifrågasätter det allmängiltiga, men samtidigt uppfattas som självklara. Specifikt för glaset är att materialet är så förföriskt och möjligheterna så oändliga. Utmaningen i Skrufs fall har varit att se det stora i det lilla; att vara trogen deras tradition med det klara bruksglaset men samtidigt förflytta det in i 2000-talet och skapa innovativa produkter som känns intressanta också för en yngre målgrupp.