Formgivare & Produkter Boda

Åsa Jungnelius har arbetat med glas sedan hon var 17 år då hon lärde sig glasblåsning på Orrefors Glasskola. Sedan blev det internationella utbildningar och jobb som glasblåsare innan hon började på Konstfack i Stockholm.

Åsa Jungnelius

Idag visar hon upp sitt arbete för vernissagepublik i metropoler som London och Tokyo – glas som skapats här i Småland, en glasbruksbygd med hundraåriga traditioner. Men Åsa är knappast vad man förknippar med en traditionell glasformgivare. Hon har kallats för en rebellisk konstnär som bråkar med hierarkier och maktstrukturer – en ”glasfeminist”. Och visst kan hon uppfattas som provocerande, även om det enligt henne själv inte är hennes mening.

 

Jag jobbar en del med politiska frågor – ett undersökande där jag använder glas som ett konstnärligt material. Det kunde lika gärna varit trä, lera, tuggummi…vad som helst, men glas kom att passa bra in på historien jag vill berätta. Berättandet och den visuella kommunikationen är det viktiga för mig, säger Åsa. 

 

Hon vill diskutera frågor som rör identitet, konsumtion, könsroller och stereotypa uppfattningar. I installationerna kan Åsa konstnärligt ta ut svängarna, men även bruksglasen bär spår av samma frågeställnngar där hon överför ett estetiskt språk fast i en mindre skala.