Formgivaren Micke Johansson

Micke Johansson lever sin dröm med en egen glashytta hemma på gården. Han blev mästare på Orrefors redan vid 24 års ålder och behärskar de olika glasteknikerna med stor precision.

MickeJohan arbetar i hyttan
MickeJohan arbetar i hyttan

Micke Johansson säger att han själv är tekniktokig när det kommer till att arbeta med den varma massan. Kommer det en ny teknik vill han gärna experimentera och testa. Att inte känna några begränsningar eller hamna i ett specifikt fack är någonting som driver Micke att skapa glas som är allt från fantasifullt och färgglatt till klassiskt och prydligt. "Man ska ha roligt när man jobbar. Då blir det bra saker!" Säger Micke.

 

Tillsammans med Peter Hermansson har Micke skapat nytänkande konstglas under namnet AKTAS Art Glass. Under debututställningen "Back to the future" år 2010 tillverkade de världens förmodligen största dubbelgraal och duon har blivit kallade "Tim Burton på småländska". Det är hantverksskicklighet, fantasi och en stor dos humor i en härlig symbios.  

Produktbild MickeJohan Konstglas

Svårast att tillverka är tulpanglasen eftersom de är så höga och tunna. När man tillverkas dem måste värmen hållas uppe så att glaset inte spricker, men blir det för varmt så böjer sig glaset istället. För att lyckas gäller det att kunna se på glaset hur varmt det är. Idag är det bara Micke och hans mentor och gode vän Wilke Adolfsson som behärskar den tekniken i Glasriket. 

 

MickeJohan butik

Mångsidigheten märks på hyllorna i glasbutiken som ligger några meter från hyttan. Här finns eleganta tulpanglas och prydliga glas-skulpturer blandat med excentriska graalvaser, fat, skålar och mäktiga arielpjäser.