Formgivare Målerås

Mats Jonasson är detaljernas mästare. I över 30 år har han satt sin unika prägel på glasbruket. Idag delar han sitt konstnärskap med formgivarna Ludvig Löfgren, Lina Lundberg, Robert Ljubez och Morgan Persson.

 

Mats Jonasson

Tidigt uppmärksammades Mats Jonassons tecknartalang och han började arbeta som gravör-lärling vid glasbruket redan 1959. Under följande decennier arbetade han med flera av samtidens stora glaskonstnärer. Han utvecklade samtidigt den naturnära stil som han sedan dess förfinat till fulländning.

“Våra skogar har sedan urminnes tider påverkat folksjälen”, säger Mats Jonasson. Inspirerad av denna natur har han med öppna sinnen skapat sina särpräglade objekt i kristall. Idag är glasbrukets son representerad över hela världen.

Ludvig Löfgren

Ludvig Löfgren har en lång gedigen utbildning och erfarenhet inom både konst och glashantverk. Han har bland annat en examen från Hovedskou Fine Painting School och Konstfack i Stockholm. Sin hantverksutbildning har han bland annat fått på glasskolorna i Kosta och Orrefors. Genom sitt unika formspråk tar han det traditionella svenska glaset in i framtiden. Ludvig Löfgren är sedan augusti 2013 knuten till Målerås Glasbruk.

”Hantverket i alla delar är mitt språk. Det genomsyrar allt jag gör,” säger Ludvig Löfgren. 
 

Lina Lundberg

Lina Lundberg kommer från en familj där det konstnärliga uttrycket alltid varit närvarande, vilket tidigt präglade Linas vägval. Konstskolor i England och Sverige ledde till ett stipendium som blev en fast anställning på en smyckesstudio i Berlin. Lina älskar mötet människor emellan men även mötet mellan olika material. Ett antal uttrycksfulla smycken med en fantastisk men galen kombination av material gjorde att Mats Jonasson Målerås fick upp ögonen för Lina där hon sedan 2011 har sin hemvist.

-Det är en spännande utmaning att överföra mina ideér i glas, men kanske är det en ännu större utmaning att lära sig att inte vara rädd för glasets skönhet. 
 

Robert Ljubez

Robert Ljubez kom till Sverige från krigets Bosnien 1992. Erfarenheter av gravering och teckning i kombination med konstnärlig begåvning gav honom 1996 anställning på glasbruket i Målerås. Först som gravör, men han blev snart formgivaren Mats Jonassons högra hand. Denna tid har givit honom viktig kunskap om glasets oanade möjligheter.

En lyckad kombination av nyfikenhet, nytänkande och stor respekt för hantverket har inspirerat honom till att skapa sina egna föremål i kristall.
 

Morgan Persson
 

Morgan Persson tilltalas av naivistiska bilduttryck med en psykedelisk underton, där djur och natur ofta har en central roll. Hans arbete är oftast experimentellt, samtidigt väldigt lite åt slumpen, då verken balanserar mellan det naiva och det noggranna.

Morgan Persson har under ett antal år utmanat och utvecklat glasets möjligheter, denna nyfikenhet ledde 2013 till ett avtal med Målerås Glasbruk