Bergdala Studioglas Historia

I Bergdala har det blåsts glas sedan 1889, glasbruket var tidigare känt för 3 glasprodukter: Klarglas med den blå kanten överst, Bergdalatroll och namnskyltar i glas. Glasnamnen var en mycket populär produkt mellan 1970 och 1984 då de tillverkades av brukspatron Conradsson själv.

Bergdala glasbruk

Den första hyttan byggdes 1889 som ett andrabruk till Lindefors (idag Strömbergshyttan). Tillverkningen under 1890 uppgick till 37500 kronor och antal arbetare var mellan 40-50 personer. En brand ödelade hyttan 1897. Detta var mycket vanligt förekommande förr i tiden. Nästan alla hyttor i Glasriket har brunnit. Det beror naturligtvis på den brandfarliga verksamheten och på att man förr byggde i trä och med trägolv. Den enda moderna trähyttan i drift idag i Glasriket är hyttan här i Bergdala, som byggdes 1981. Här inne kan du idag få en föreställning om hur det kunde se ut också i de andra hyttorna så länge de byggdes i trä och med trägolv.

När den första hyttan hade brunnit 1897 byggdes det upp en ny samma år. Den hyttan stod här sedan fram till en annan brand den 11 september 1981, d v s i över 80 år. Efter branden byggdes den nya hyttan upp som finns här idag. Då fanns här en rundugn med sex deglar som blev ett av Bergdalas kännetecken. Den var man dock tvungen att ta ur bruk under 2008 då det gick åt allt för mycket energi för att värma upp den. Rundugnen ersattes av två elugnar som idag drivs med s.k. grön el.

Arbetarbostäderna
De stora röda enplans husen i anslutning till hyttområdet byggdes som arbetarbostäder av glasbruket 1889. På den tiden ingick bostad när man fick anställning vid glasbruket. Det blev ett sätt för glasbruket att locka bra arbetskraft att stanna. Glasarbetare flyttade dit man hört att bostäderna var fina. Dessa två likadana ”arbetarkaserner” byggdes med fyra lägenheter och två ungkarlsrum i varje. Idag kan du bo här i de ombyggda arbetarbostäderna i Bergdala Wärdshus Bed & Breakfast.

Studioglas Strömbergshyttan

Studioglas Strömbergshyttan startade 1987, när de tre glasblåsarmästarna Mikael Axenbrant, Håkan Gunnarsson och Leif Persson bestämde sig för att öppna sin egen glashytta. Våren 1987 satsade de friskt och köpte en fastighet i Strömbergshyttan. Alla hade de arbetat på de stora välkända glasbruken i många år, men en dag fanns tanken på att göra något nytt. Att få starta en egen hytta, där de kunde arbeta mer efter eget huvud i mindre skala och mer manuellt med avancerade glasblåsningstekniker. 

 

I flera månader gick all ledig tid – kvällar och helger – till att renovera och bygga upp hyttan. Slutligen tog de steget fullt ut och sa upp sig från sina arbeten för att börja sköta sin egen hytta på heltid. Med sig i bagaget hade de en stor beställning på glas, som skulle komma att hjälpa dem igenom den första hårda tiden, medan de etablerade sig.

 

Idag är Studioglas en del av Bergdala Studioglas och man verkar på Bergdala glasbruk där idéerna och traditionerna lever vidare.