Barnens Målerås

Glasbyn Målerås hälsar dig välkommen att uppleva känslan i en genuin bruksort där glasframställningen stått i centrum under drygt etthundra år. Som mest har orten haft 600 invånare, idag har samhället omkring 250 invånare. Målerås är känt för sin speciella anda, och den sammanhållning som befolkningen visat prov på i svåra stunder. Målerås Glasbruk och Glasbyn Målerås ser till att det finns aktiviteter för alla åldrar under ett besök i byn.

Ebba & Ture

Blås en vas med Ebba & Ture – ett digitalt spel om hur glas blir till

Vid Målerås Glasbruk kan du gratis ladda ned appen "Hjälp Ebba & Ture blåsa en vas". Barnen får följa med Ebba & Ture på en rundtur i glasbruket och hjälpa dem att tillverka en vas för att ersätta den som brukspatronens katt har vält i golvet. Använd din egna mobil eller låna en surfplatta i Kristallshopen. När barnen har lyckats med vasen får de ett glasblåsardiplom. 

 

2018 invigdes en ny lekplats och lekhytta invigas utanför glasbruket. På lekplatsen kan barnen leka av sig bland klätter- och balansredskap och i lekhyttan finns det plats för att själv leka glasblåsare samt att sitta ner och måla och lära sig mer om glas och glastillverkning. 

Blås glas på riktigt med Hytthäxan

Både vuxna och barn kan ta chansen att prova på glasblåsning på riktigt. Under 20 minuter får du lära dig grunderna i glasblåsningens ädla konst. Ofta är det Hytthäxan som står för instruktionerna. Ditt resultat av en glasprodukt kan du hämta dagen efter eller få den hemskickad för 150:-- SEK Glasblåsningen kan du boka i förväg här

Trollstigen

Ta med barnen och gå på trollspaning i skogarna i Målerås!

Varför inte packa med picknickkorgen och ge er ut på en 2 km lång vandring över spångar och broar runt sjön Långegöl! Längst med vägen måste ni spana efter alla de troll som gömmer sig bland granar och tallar. Passa på att räkna hur många troll ni ser under er vandring och vinn en glaspresent från Målerås Glasbruk om ni hittar allihopa! Kontakta glasbrukets Kristallshop så får du en lapp att fylla i och lämna in.

 

Cykla

Målerås Vandrarhem B&B hyr ut cyklar och cykelpaket till både stora och små. Du kan välja någon av våra cykelslingor eller skapa din egen slinga på banvallar och småvägar runt Målerås. Ser du något intressant, stanna till och gå på upptäcksfärd! 

 

Besök gärna Glasbyn Målerås egen hemsida