Välkommen till Glasriket

I Glasriket har det tillverkats munblåst glas sedan 1742. Idag möter du som besökare både bruksglas och konstglas i världsklass och du är välkommen ända fram till glasugnarna för att se när det skapas!

Glasriket Glöder 20 - 21 oktober

När kvällarna blir mörkare och den klara höstluften kallare, sprider sig ett glödande sken över Glasriket. Ljuset och värmen från glasugnarna skapar spänning och mystik. Den 20-21 oktober bjuder glasbruken och hyttorna in till ”Glasriket glöder” – en början till något ännu större!

Sök & boka

Från: - Till:
Från: - Till:
10 nov
30 dec

Kosta julmarknad

Den 10 november är det åter dags för välkomna julen i Kosta. Då invigs årets julmarknad av ingen mindre än Ernst Kirchsteiger. Se årets nyheter, var med när alla lamporna tänds och känn in en stämning som hör denna tiden till. Handla i våra marknadsbodar, spela på chokladhjul och låt dig underhållas utav våra julmarknadsartister.

18 nov

In Love with the Beatles

Succén från Kalmar slott. Ensemblen kombinerar Beatleslåtar och renässansmusik. Musiken i Shakespeares pjäser blandas med McCartney/Lennon. Med Christer Svensson, Bengt Eklund, Jill McVitty, Anke Decker, Konstantin Shakov och Jan Dzedins

9 nov

88-öres revyn

Framförd av Anders Brandel & Ingemar Bernthsson

10 nov

Julhyttsill med Claes-Martin Hoffsten & Johan Nylinder

Slår man ihop åren som Claes Martin Hoffsten & Johan Nylinder uppträtt på varsitt håll så blir det över 30 års erfarenhet. Efter medverkan i tv-programmet ”Halv Åtta hos mig” på TV 4 förra året så uppkom ett samarbete och mycket idéer som spirade. Nu har ni möjligheten att få njuta av en helkväll där magi, imitationer och fantastisk julmat blandas i en fartfylld show, en show som involverar och engagerar publiken varvat med humor och glädje. Både Claes Martin & Johan har även uppträtt i TV-programmet Talang under olika år, men förra året så slutade Claes Martin som semifinalist i programmet. Johan har även tidigare medverkat i TV4 Spring. Claes Martin Hoffsten: Imitatören som gör träffsäkra imitationer av kända personer. Bland hans träffsäkra imitationer finns bland annat Leif GW Persson och Maria Montazami. Johan Nylinder: Magikern Johan som besökt och uppträtt på Kosta Julmarknad under sammanlagt 4 år återkommer nu med nya maginummer som blandar humor högt och lågt samt ser till att publiken är högst engagerad igenom hela föreställningen. Du vet aldrig vart eller hur magin äger rum.

19 okt
29 mar

POST X ANNOS

Ni som kan latin förstår. Bilden på affischen är en digitalt fotograferad bild, som bearbetats i datorn och sedan omvandlats till negativ, vilket skrivits ut på clear film. Det digitala negativet har slutligen kopierats i mörkrummet med traditionell teknik, i detta fallet lithframkallning. Några av bilderna på utställningen är gjorda på det här sättet. Men det kommer även finnas helanaloga bilder, liksom heldigitala. Jag fascineras av de nya möjligheterna att kombinera digital teknik med analog. Fotografin har aldrig varit roligare än nu! Man behöver varken fastna i det gamla eller ta helt avstånd från det, utan kan ta det bästa ur båda och koka sin egna soppa på det. Det är väl så utvecklingen går framåt? Fast egentligen behöver man inte bekymra sig, det är bilderna och känslan i dom som är det viktiga. Hur de kommit till är av underordnad betydelse. Bara att förlika sig med att man tycker olika och arbetar på olika sätt.

24 nov
15 dec

Julhyttsill med Peje Johansson

En helkväll med folkkära Peje Johansson som man inte får missa!

22 sep
4 nov

"På lunchrasten"

På lunchrasten är en utställning om sölning, men också om att skriva designhistoria. Det handlar om att uppmärksamma de många kunskaper som tillsammans formade det svenska glaset. På lunchrasten är första gången den omfattande sölningskulturen visas och dokumenteras. Utställningen har formats genom samtal med glasarbetare i olika åldrar.

17 okt
17 okt

Föreläsning: Det goda ideella ledarskapet med Jim Thuresson

Välkommen till Jim Thuressons energifyllda föreläsning ”Det goda ideella ledarskapet”. Vi garanterar dig att föreläsningen bjuder på många skratt och mycket inspiration. Jim föreläser om attityder och inställningar, mentala bilder, goda vanor och om att bygga självförtroende. Han har en otrolig energi och kunskap om barn- och ungdomsledarskap.

26 okt

Bernt Rosengren Quartet featuring Christina von Bülow

Medverkande - Bernt Rosengren, Christina von Bülow, Stefan Gustafsson, Hans Backenroth och Bengt Stark.

1 dec

Julkonsert med Målerås Musikkår

Julkonsert med Målerås Musikkår. Sångsolist Markus Kroon. Konferencier Anders Brandel. Servering.

24 nov

Jester´s Hope - Irländsk/skottsk musik

För 3 året på raken kommer John Leo och David kommer till The Tea Room. Irländsk/skottsk musik av två otroligt duktiga musiker.

24 okt
28 okt

Draghunds-EM

Nu är det klart! Vi kan med glädje berätta att Nybro Draghundsklubb har fått förtroendet att arrangera BARMARKS-EM I NYBRO 2018. Vi återkommer med mer information kring detta så snart vi kan.

18 okt
16 dec

Den ofrivillige fotografen - John Selbing

Besök i sommar en helt ny utställning med unika fotografier av John Selbing på Orrefors Museum. Utställningen pågår 25 april - 16 december 2018 och arrangeras av Glasrikets Skatter och är delsponsrad av Södra.

20 nov
28 dec

Abstractemption, se och rör!

En permanent konstutställning om tillgänglighet och funktionssätt.

27 okt

Love on Drugs / Eamonn Dowd

Eamonn Dowd är tillbaka och delar kvällen med "Love on Drugs"

28 okt

Nallemässa

En dag för hela familjen, för alla med barnasinnet i behåll.

30 nov

Anette Castell Swingin´5

Anette Castell Swinin’ 5 är ett band som under flera år tagit sig an de Amerikanska sångskatten. Bandet spelar med mycket värme och humor men ger inte avkall på det konstnärliga uttrycket. ACS spelar genuint i en repertoar som sträcker sig bakåt i tiden till 1920-talets glada epok men sätter också in musiken i en uppdaterad tonal kontext. Medlemmarna i bandet har spelat i många år och i olika konstellationer och genrer. I Anette Castell Swingin’ 5 har alla samlats i ett gemensamt mål, Swing! Medverkande Anette Castelle (sång), Mats Nilsson (piano), Per Sjöndin (gitarr), Jonas Castell (bas) och Pelle Trazan Jonasson (trummor)

14 nov

Jord

Ett relationsdrama om förväntningar, sårade känslor och ett livsverk som fallit i träda Den gamle lantbrukaren Mikael är vilse i tillvaron. Hans son Jon har varit borta under många år på grund av sin kantstötta relation till pappan. När pjäsen börjar möts de igen. Sara, som lärt känna Mikael på det lokala kaféet, dyker upp på gården. Hon involveras i uppgörelsen mellan far och son, och vi får följa den känslomässiga kampen kring gården, framtiden, faderns åldrande och sonens mångåriga frånvaro. En föreställning som berör om fadern, sonen och jorden vi ärvde författad av den amerikanske skådespelaren och dramatikern Bruce Gooch, i regi av Karin Enberg. Riksteatern i samarbete med Östgötateatern. Jord spelar med Östgötateatern våren 2018 och åker på Riksteaterturné hösten 2018.

16 nov
18 nov

Var den du vill vara – möt din själs längtan!

Vi är många som vill komma närmare vår själs längtan och lyssna till dess röst. Att kunna förstå dess språk och hitta sin egen inre kraft kan möjliggöra att ditt liv blir som du önskar. Att blicka inåt och bli ett med själen kräver ett medvetet arbete och innebär en process som kan vara både tuff och innehållsrik med kärleksfulla insikter. Att sedan se glädjen i samspelet med andra och den egna delen i ett sammanhang kan ge ytterligare perspektiv på livet. Stillhet i tystnad, aktivt arbete i meditationer och insiktsfulla övningar är något av kursens innehåll. Du får även lära dig självhypnos som är en djup avslappning med ett inre fokus där du kan tömma stressbägaren och komma i kontakt med ljuset inom dig. Om du vill tillåta dig att vara den du vill vara, hitta stillheten och tilliten inom dig och möta din själs längtan så har denna helgkurs oanade möjligheter. Oavsett om du har tidigare erfarenhet eller inte av eget inre arbete, kan du delta i denna kurs.

25 okt

Imitera! solo med Anders Mårtensson

Nu är Anders Mårtensson tillbaka med alla sina träffsäkra imitationer. Vi har sett honom i Kristallenbelönade humorprogrammet Partaj och även i Solsidan senaste säsongen. Nu är han här med en uppdaterad föreställning med både gamla och nya figurer och vässade texter.

17 nov

Julhyttsill med Ann-Louise Hansson

Välkomna på julhyttsill med folkkära Ann-Louise Hannson.Nu har ni möjligheten att njuta utav hennes låtskatt samtidigt som ni förtär en svensk tradition. En helkväll som man inte får missa.

23 okt

Naturens hemlighet

Kom och lyssna till författaren Eva Sanner som berättar hur vi kan närma oss naturen på ett nytt sätt. I samarbete med Naturskyddsföreningen, café planet och Studiefrämjandet.

10 okt
22 okt

Berättarkafé - Sölning efterlyses

I samband med utställningen ”På Lunchrasten” som visas på The Glass Factory arrangeras samtal om sölning på olika orter i Glasriket

11 nov

Fröken Elvis

Fröken Elvis är succébandet som tagit alla med storm tillsammans med Elvis låtar, i nya arrangemang, och med nya svenska översättningar.

27 okt

Bergdala höstmarknad

Stor höstmarknad med knallar och försäljning både ute och inne i butiken och den mysiga hyttan. Se glasblåsning och köp något gott att äta.

22 okt

Polarfararna

Humoristiskt katastrofdrama i ödsligt islandskap.

4 mar
11 nov

Natur - & Kulturguider i Glasriket

Följ med ut i naturen och bli guidad runt om i hela Glasriket under 2018! Guidningarna hålls 2: söndagen i månaden- men i år med utökat program.

15 okt
23 okt

"Nybro i mitt hjärta - Ett folklustspel kring Nybro historia"

I oktober ger Månskensteatern 6 föreställningar på Folkets hus, med folklustspelet Nybro i mitt hjärta av Johan Thelin! Spelet är skrivet i tolv akter - alla hämtade från Gunnar Theanders fresk. De är fyllda med humor, dans och sång - kända melodier som publiken kan gnola med i.

5 nov
9 dec

Workshop 1 & 2 + seminarium, Glass Tech-Glass Hack

Undersöker glas som ett interdisciplinärt språk som förbinder områdena vetenskap och konst.

10 nov
15 nov

Mindfulness-baserad Retreat

Att öppna oss för livet som det är just nu, att öppna hjärtat är den röda tråden som kommer att leda oss igenom hela retreaten. Vi utforskar att lyssna, verkligen lyssna till oss själva och vila med det som är. Kärleksfull vänlighet, acceptans och försoning är bärande fundament under retreaten som vi utforskar och möter i olika meditativa övningar. Vi välkomnar gamla mönster av kamp och flykt och ser på det genom hjärtas förståelse liksom vi möter gamla vanor och beteende som kan komma upp i tystnaden. Vi kommer att göra meditativa övningar i vacker natur som stödjer tillit i att allt är som det skall vara.

23 nov

Polarfararna

Humoristiskt katastrofdrama i ödsligt islandskap. I ett ödsligt islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett minst sagt oväntat katastrofläge uppstår.

18 okt

En kväll om sölning med Christina Zetterlund

Christina Zetterlund från Linnéuniversitet besöker Folkets Hus för att samtala om sölning.

20 okt
21 okt

Glasriket Glöder

När kvällarna blir mörkare och den klara höstluften kallare, sprider sig ett glödande sken över Glasriket. Ljuset och värmen från glasugnarna skapar spänning och mystik. Den 20-21 oktober bjuder glasbruken och hyttorna in till ”Glasriket glöder” – en början till något ännu större!

24 nov
27 jan

Häxan, moderm och vargen

En utställning med glas från konstnärerna Ann Wolff och Ulrica Hydman-Vallien och deras berättande motivvärld. Invigning kl.14.00

22 nov

Föreläsning: Ensam på cykel, från Sverige till Nya Zeeland

Föreläsare Ann Johansson har cyklat ensam genom bland annat Finland, Ryssland och vidare österut som Kambodja, Malaysia och sedan flyg till Perth och cyklade tvärs över den Australiska kontinenten och därefter flyg till Nya Zeeland och cyklade där från Aukland till Wellington. Sammanlagt 27 länder och 3600 mil blev det för Ann.

16 jun
9 mar

"Material world" - an 80´s story

"Material world" - en utställning som visar det expansiva 80-talet då glaset förändrades och blev en statussymbol.

15 okt
24 feb

Ur samlingarna: Cutting Edge

En utställning med slipat glas ur samlingarna.

 • Natur - & Kulturguider i Glasriket

  sön 4 mar - sön 11 nov

  Följ med ut i naturen och bli guidad runt om i hela Glasriket under 2018! Guidningarna hålls 2: söndagen i månaden- men i år med utökat program.

  Läs mer
 • "Material world" - an 80´s story

  lör 16 jun - lör 9 mar

  "Material world" - en utställning som visar det expansiva 80-talet då glaset förändrades och blev en statussymbol.

  Läs mer
 • "På lunchrasten"

  lör 22 sep - sön 4 nov

  På lunchrasten är en utställning om sölning, men också om att skriva designhistoria. Det handlar om att uppmärksamma de många kunskaper som tillsammans formade det svenska glaset. På lunchrasten är första gången den omfattande sölningskulturen visas och dokumenteras. Utställningen har formats genom samtal med glasarbetare i olika åldrar.

  Läs mer
 • Berättarkafé - Sölning efterlyses

  ons 10 okt - mån 22 okt

  I samband med utställningen ”På Lunchrasten” som visas på The Glass Factory arrangeras samtal om sölning på olika orter i Glasriket

  Läs mer